promo
Bemutatjuk a Ritter gyepvédő rácsot PDF Nyomtatás E-mail
ritter gyepvédő rács tervezésA Ritter gyepvédő rács alapelve egyszerű. A stabil, méhsejt alakú cellák megfelelő védelmet nyújtanak a fű gyökerének, hogy a terhelésnél, pl. ha járművel ráhajtanak, ne sérüljön meg.
Ezzel az eszközzel terhelhető és egyenletesen füvesített hasznos területek képezhetők, amelyek a csapadékvíz közvetlen elszivárogtatását teszik lehetővé. A helyi elszivárogtatásnak nagy a jelentősége a talaj minőségének megőrzése és az esetleges vízkárok megelőzése szempontjából. A kültéri létesítményeknél az a vezérgondolat, hogy amikor csak lehetséges nyitott felület legyen, az csak akkor legyen lezárva, ha feltétlenül szükséges.
Tartós eredmény csak akkor várható, ha a gyepvédő rácsot szakszerűen és a helyi körülményeknek megfelelő talajkeverékkel feltöltve rakták le, és a gyepet rendszeresen gondozzák. A fű ugyanis élő anyag, amit rendszeresen nyírni, megfelelően öntözni és trágyázni is kell.
Ha egy hasznos felületet zöld felületként akarnak kialakítani, nagy szerepet játszik a használat gyakorisága. A több éves tapasztalat azt mutatja, hogy a gyepvédő rácsot kis igénybevételű felületekhez ajánljuk, mint pl. tűzoltó autók útja az épületek körül, lakókörzetek és ipari létesítmények parkolói. Nagy igénybevételű felületeknél murvával való feltöltést javasolunk (8/11 mm ill. 3/5 mm). Ebben az esetben a ritter rács jó rögzítést ad és egyidejűleg nagy a vízáteresztő képessége. Az 5%-nál nagyobb emelkedésű gépkocsifeljáróra a csúszásveszély miatt nem lehet telepíteni.

A szerkezeti felépítési elve

A ritter gyepvédő rács a természetet utánzó méhsejt szerkezetű. A méhsejt szerkezet optimális szilárdságot nyújt minimális falvastagság mellett. A cellák kialakítása lehetővé teszi, hogy a fű gyökerei teljesen ki tudjanak fejlődni. Az alaplapon lévő lyukak a fű és az altalaj között a víz, a levegő és a tápanyag cserét biztosítják. A cellák közötti áttöréseken a gyökerek áthatolnak és ezzel javítják a tápanyag cserét és a vízfelvételt.
Több lap lerakásakor a szomszédos lapok bordákkal kapcsolódnak össze és így egymást rögzítik. Ez garantálja, hogy a lapok között ne legyen magasságkülönbség. Ekképpen a ritter gyepvédő rács ideális rövidre nyírt fűfelületek rögzítésére pl. golfpályák kocsiútján. A lapok időjárás-állóak, újra feldolgozott anyagból készültek és ismételten feldolgozhatók. A lapok alján kiképzett csapok az elcsúszás ellen védik a lapokat, bizonyos esetekben azonban még szegélykővel vagy aszfalttal lehet szegélyezni. Ilyenkor minden irányban 1 cm-es tágulási hézagot kell hagyni!

Műszaki adatok

ritter gyeprács műszaki adatokMéretek
Befoglaló méret kb. 50×39×4,5 cm
tömege: kb. 1,1 kg/lap
a lap alján kialakított rögzítő csapok
anyagszükséglet: 5 db lap/m2.
Terhelhetőség: kb. 100 tonna/m2.
Teljesítmény: 1 fő 20 m2-t rak le óránként az előkészített alapra.
Ide kattinva megnyílik a telepítési utasítás.

Alkalmazási területe

Bejáró személygépkocsik részére.
Tűzoltó autó út az épületek körül.
Garázsbejárat lakóépületeknél, középületeknél és ipari létesítményeknél.

Golfkocsik útja.
Parkolóhelyek lakóépületeknél, középületeknél és ipari létesítményeknél.
Személyautók, lakókocsik, hajószállító utánfutók stb. tároló helye.
Helikopter leszállópályák részére.
Rézsűk stabilizálása.
Erózió elleni védelem beépített területeken.
Zöld tető kialakítása (terhelhető).
Sportrepülőgépek tároló helye.
Játszóterek bekötő útja (homokcseréhez).
Szükség-utakhoz.

Műszaki előnyök

ritter gyeprács tervezés építésKb. 100 tonna/m2 terhelhetőség (LGA-BAYERN Nr. 79202396+MK3503513 sz. bizonyítvány).
Az eltolódás ellen védő csapok vannak a lapok alján.
A nyitott oldalfalaknál tágulási hézag keletkezik és ez megakadályozza, hogy hőmérséklet változásnál a lapok eltolódjanak egymástól (nyár-tél).
Az alapanyag ibolyántúli sugárzásnak ellenáll.
Csúszásgátló kialakítás.

Ökológiai előnyök

A gyeppel borított rész kb. 90%.
Megakadályozza a talaj tömörödését, mert megmarad a csapadékvíz elszivárogtatására képes felület tetemes része.
Az anyaga a környezete számára semleges és tartósan ellenáll az időjárás viszontagságainak.
A füvesítés után alig látható.
Gondosan válogatott minőségű újra feldolgozott anyagból készül.
A rácsos lapok anyaga ismét feldolgozható.
A méhsejt falak közötti áttörés révén a növény gyökerei a cellák között átnyúlnak. Azzal, hogy a csapadékvíz a felületen szivárog el, optimális tápanyagcsere valósul meg.

 
< Előző   Következő >