promo
Az öntözőrendszer karbantartása PDF Nyomtatás E-mail

Az automatikus öntözőrendszerek karbantartása

az öntözőrendszer karbantartásaAz automatikus öntözőrendszerek folyamatos évközbeni karbantartási munkákat nem igényelnek. Egy jól, jó anyagokból megépített rendszer gyakorlatilag hiba nélkül "dolgozza végig" a szezont.

Fontos, a komolyabb meghibásodások elkerülése érdekében, hogy rendszerünket manuális üzemmódban minden héten leellenőrizzük. Nagy melegben pár nap után látni fogjuk, hogy valamely terület nem kap elegendő csapadékot. De hűvösebb időben nem vesszük észre, hogy esetleg hol nem locsol megfelelően rendszerünk. Azt, hogy hol sok a csapadék csak már akkor vehetjük észre, ha reggel is álla víz valahol.

  1. Az ellenőrzésnél meg kell néznünk üzem közben, hogy mindegyik fej locsol-e?
  2. Nem szivárog-e a víz, aknában, vagy bárhol, ahol nem kellene?
  3. A fejek nem locsolnak-e olyan helyre, ahova nem kellene?
  4. Ha úgy látjuk, hogy a megfelelő távolságot nem szórják be a fejek, nézzük meg a nyomásmérőt üzem közben.

Javasolt, hogy az ősz végén, amikor már nem várható csapadkhiányos időszak, de még a fagyok beállta előtt víztelenítsük, vízteleníttetsük rendszerünket! Ha szakembert hívunk, biztos lehetünk öntözőrendszerünk átvészeli a hideget, és a tavaszi indítás folyamán nem kell semmilyen költségekbe vernünk magunkat. Egy jól víztelenített rendszer tavasszal is ugyanúgy működik, mint ahogy leállították az ősszel.