Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása.
Kútjainkkal a talajból vételezünk vizet, majd a használat után juttatjuk vissza tavainkba, folyóinkba, a természetes körforgásba. A kinyert vizet megpróbáljuk –feleslegesen- teljes mennyiségben emberi fogyasztásra alkalmassá tenni. Valójában ez a tisztítás csak megváltoztatja szennyezés jellegét, ipari vizet állít elő. Az ipari víz nagyon megfelelő öntözésre, ipari folyamatokhoz, a lakossági felhasználásra, de emberi fogyasztásra –ivásra- nem alkalmas. Emberi fogyasztásra az ipari víznél sokkal jobban megfelelnek a természetes ásványvizek, de sajnos ezek sem az emberi test igényeihez igazodnak.
Az ember valójában a felhasználási körforgásban lévő vízmennyiségnek csak elenyésző részét issza meg. Egy fő naponta kb. 150 liter vizet használ fel az alábbi eloszlásban:
Ivás, főzés 3-4 liter
Kézmosás 10-15 liter
Fürdés, zuhanyozás 20-40 liter
Mosás 20-40 liter
Tisztítás 5-10 liter
WC használat 20-40 liter
Víztakarékossági tanácsok:
Fürdés helyett zuhanyozás.
Gyorsan mossuk meg a kezünket, ne folyassuk feleslegesen a vizet.
Fogmosáskor használjunk poharat.
Minden szemét szennyezi a vizet a körforgásban.
Soha ne öntsön olajat, vegyszereket, hulladékot a WC-be
A víz szerepe az emberi testben
|
Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi.
A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kp súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz.
Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz.
Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át.
Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, így van ez az állatok és növények esetében is.
Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben létfontosságú. |
A víz legfontosabb feladatai a szervezetben:
- A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
- A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
- A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron és protonszintet.
- A víz párásítja a levegot amit belélegzünk.
- A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához.
- A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.
A víz szerepét részletesen taglaló és ezzel kapcsolatosan egy speciális mérési eljárást tartalmazó cikket olvashat a következő linken: Vincent módszer.
Tévhitek a vízről
A víz funkcióinak egyikéhez sem szükséges az ásványok vagy egyéb oldott anyagok jelenléte a vízben. Ezért aztán az ember élete során ásványok formájában 200 kg kőzetet iszik meg, ami csak keresztülmegy a testén.
Szervezetünknek szüksége van ásványi anyagokra, de azt a vízből nem képes felhasználni, csak a szerves ásványi anyagokat képes felhasználni. Tehát elsősorban az ételekből veszi fel a test az ásványi anyagokat, esetleg a táplálkozás során elfogyasztott vízből. Másrészt ha megvizsgáljuk a vizek ásványi anyag tartalmát, kiderül, hogy a szükséges mennyiségnek csak egy kis töredékét tartalmazzák.
Ásványi anyag
|
A szervezet napi szükséglete
|
Szervetlen anyag 1 l ásványvízben
|
Szerves ásványi anyag 100g termékben
|
Kalcium |
1000 mg |
45-220 mg |
Sajt 1200 mg |
Kálium |
2000 mg |
90 mg |
Szója 2000 mg |
Magnézium |
300 mg |
50 mg |
Dió 250 mg |
Vas |
19 mg |
3 mg |
Búzakorpa 13 mg |
Cink |
12 mg |
2 mg |
Korpakenyér 2 mg |
Nátrium |
2000 mg |
150 mg |
Sajt 1300 mg |
A napi szükségletek adatai csak tájékoztatási értékek, az ivóvíz által tartalmazott mennyiségek irányértékek, amik a forrástól függően változhatnak.
Az emberi test sejtjeinek a működéséhez elektromágneses térre van szüksége. A sejtek elektromágneses terének fenntartásához szabad elektronok és protonok szükségesek. A fertőtlenítésre használt aktív klór magához vonzza a szabad részecskéket és ezzel rontja a sejtek működési feltételeit. A vízcsapból kieresztett, szabadon hagyott vízből a klór annak típusától függően előbb-utóbb távozik. Vezetékes vizet lehetőleg csak pihentetés után igyuk. Ha tehetjük igyunk inkább ásványvizet, illetve igyuk a test számára legegészségesebb ozmózis eljárással tisztított vizet.
Ezzel kapcsolatosan a következő linkeket olvassa el: Vincent módszer
Hogyan fedezzük ásványi anyag szükségletünket?
Az alábbi táblázat tartalmazza azokat az ásványi anyag határértékeket amelyre egy egészséges embernek szüksége van. Látni fogjuk a víz szerepe elhanyagolható az ásványi anyagok pótlásának feladatában.
Speciális diéta esetén jelentős eltérések lehetnek a napi szükségletek értékeiben, ebben az esetben tartsa be az orvos által javasolt étrendet.
Feltüntettük azt is, hogy átlagosan mennyi ásványi anyagot tartalmaz az ásványvíz és mennyit lehet a különböző ételekből felvenni, az adatok természetesen tájékoztató jellegűek, függenek a víz fajtájától is.
Ásványi anyag |
Napi szükséglet |
Napi felvétel
ivóvízzel |
1 liter ivóvíz
tartalma |
Ásványi anyag források
(100g táplálék tartalma) |
Kálcium |
500-1.000 mg |
100 mg |
95 mg |
kemény sajt
puha sajt
dió
zöldség
fehérliszt
tej
tojás
gabona
gyümölcs |
1.200 mg
725 mg
250 mg
150 mg
140 mg
120 mg
80 mg
60 mg
60 mg |
Kálium |
Nincsen ajánlott napi bevitel mennyiség, a felvétel intervalluma 1.960 és 5.870 mg között van.
Sok táplálék tartalmaz káliumot, de regionálisan nagy eltérések lehetnek a mennyiségekben. Az adatok csak irányszámok.
|
|
90 mg |
szójaliszt
szárított gyümölcs
búzakorpa
friss saláta
burgonya
dió
műzli
gyümölcslé
tojás
sajt
indiai tea
pörkölt kávé
kakaópor |
1.660 - 2.030 mg
710 - 1.880 mg
1.160 mg
140 - 1.080 mg
1.020 mg
350 - 950 mg
100 - 600 mg
110 - 260 mg
140 mg
100 - 190 mg
2.160 mg
2.020 mg
1.500 mg |
Nátrium |
Nincsen napi ajánlott mennyiség, de 1.000 - 3.000 mg elegendő naponta
A nátrium források legismertebb fajtája az asztali só.
|
2 - 300 mg |
150 mg |
ömlesztett / puhasajt
műzli
sózott sajt
kenyér
tojás |
1.360 mg
1.200 mg
870 mg
560 mg
140 mg |
Molibdén |
kb. 0,5 mg |
|
|
hajdina
babkonzerv
búzacsíra
szójabab
gabona
tojás
kakaó
zöldség
gyümölcs |
0,49 mg
0,35 mg
0,20 mg
0,20 mg
0,09 mg
0,05 mg
0,05 mg
0,03 mg
0,02 mg |
Króm |
Nincsen napi ajánlott mennyiség, de a 0,05 - 0,2 mg közötti érték elegendő naponta |
0,01 mg |
0,05 mg |
tojás sárgája
sörélesztő
keménysajt
gyümölcslé
korpakenyér
méz
zöldség
gyümölcs |
0,18 mg
0,12 mg
0,06 mg
0,05 mg
0,04 mg
0,03 mg
0,02 mg
0,01 mg |
Nikkel |
Még nincs kielégítő kutatási eredmény |
|
0,05 mg |
Még nincs kielégítő kutatási eredmény |
Kobalt |
kb. 0,001 mg |
|
|
fésűkagyló
máj
zöldség |
0,225 mg
0,015 mg
0,020 - 0,060 mg |
Foszfor |
Nincsen ajánlott napi bevitel mennyiség, a felvétel intervalluma 240 és 1.200 mg között van (kortól függően). |
|
|
sörélesztő
tejpor
búzacsíra
keménysajt
dió
gabona
tojás
joghurt |
1.900 mg
950 mg
930 mg
520 mg
370 mg
290 mg
128 mg
140 mg |
Kén |
800 mg |
0,05 mg |
240 mg |
dió
fokhagyma
sajt
tojás
teljes liszt
hüvelyes növények |
150 - 380 mg
370 mg
200 - 330 mg
180 mg
150 mg
120 mg |
Szilícium |
nincsen napi ajánlott mennyiség |
|
|
|
|
Fluor |
nincsen napi ajánlott mennyiség |
4 mg |
|
|
|
Jód |
kb. 0,2 mg |
0,04 mg |
|
kagyló
hering
gabona, zöldség
gyümölcs |
0,659 mg
0,021 - 0,027 mg
0,002 - 0,005 mg |
Magnézum |
220 - 400 mg |
50 mg |
50 mg |
szójabab
dió
teljes búzaliszt
barnarizs
szárított gyümölcs
zöldség
banán |
310 mg
250 mg
140 mg
119 mg
80 mg
60 mg
42 mg |
Vas |
8-28 mg |
3 mg-ig |
0,2 mg |
búzakorpa
kakaópor
szójaliszt
petrezsejem
szárított gyümölcs
gabona
vörösbab |
12,9 mg
10,5 mg
8,0 mg
8,0 mg
5,8 mg
4,1 mg
2,5 mg |
Cink |
8 - 16 mg |
2 mg |
|
sörélesztő
keménysajt
korpakenyér
tojás
hüvelyes növények
teljes gabona |
7,8 mg
4,0 mg
2,0 mg
1,5 mg
1,0 mg
1,0 mg |
Réz |
1 - 2,5 mg |
1 mg |
|
sörélesztő
olivabogyó
dió
hüvelyes növény
korpakenyér
szárított gyümölcs |
3,3 mg
1,6 mg
1,4 mg
0,8 mg
0,3 mg
0,3 mg |
Vanádium |
kb. 0,1 - 0,3 mg |
|
|
petrezselyem
hónapos retek
kapor
fejes saláta
eper
uborka
alma |
2,95 mg
0,79 mg
0,46 mg
0,28 mg
0,07 mg
0,04 mg
0,03 mg |
Ón |
még nincs kielégítő kutatási eredmény |
|
|
|
|
Mangán |
2 - 5 mg |
|
0,05 mg |
gabona
korpakenyér
dió
hüvelyes növények
gyümölcs
zöld zöldség |
4,92 mg
4,21 mg
3,54 mg
2,01 mg
1,05 mg
0,78 mg |
Klór |
nincs ajánlott napi mennyiség
A klór tápanyagforrása megegyezik a nátriuméval. Aki megfelelő mennyiségű nátriumot vesz magához (konyhasó), az egyben klór szükségletét is kielégíti.
|
|
|
|
|
|